Yazar : WebtoonTR Mayıs 01, 2017

Sonuçlar:
Kore Webtoonları: 65 Oy (79%)
Japon Webtoonları: 10 Oy (12%)
Çin Webtoonları: 5 Oy (6%)
Diğer (Amerika, Avrupa, Güneydoğu Asya vb.): 2 Oy (2%)

Toplam kullanılan oy sayısı: 82


Yorum:
Kore Webtoonları'nın ezici çoğunlukla birinci geleceğini bilmeme rağmen bu anketi açtım. Çünkü son üç, dört yıldır Kore dışındaki ülkelerde çok sayıda webtoon çıktı. Bunlardan bazılarını fan çevirileri ile Türkçe de okumak mümkün.

Türkçeye çevrilen webtoonların çoğu Kore webtoonu. İkinci sırada ise Çin webtoonları geliyor. Gün geçtikçe çıkan ve çevrilen Çin webtoonu sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Böyle giderse Türkçe'ye çevrilen webtoonları düşünürsek; Çin webtoonlarının sayısı, Kore webtoonlarını geçecek. Bu yüzden bu ankette en çok merak ettiğim şey; Çin webtoonlarının kaç oy alacağıydı. Çin webtoonları tahminimin altında kaldı. Her ne kadar Kore webtoonları gibi çok popüler ve iyi seriler çıkaramamış olsalar da Çinlilerin yaptığı bir sürü güzel webtoon var.

Japon webtoonlarının ise sadece bir kaç oy alacağını düşünüyordum. Çünkü Comico hariç tanınmış Japon webtoon portalı yok. Japonlar webtoonu hala benimseyebilmiş değil. Japonya'da manga sektörünün yanında webtoon sektörü önemsemeyecek kadar küçük kalıyor. Yine de Relife gibi çok kaliteli Japon webtoonları mevcut. Ama ben oy verenlerin çoğunun Japon webtoonlarını gözlerinin önüne getirerek oy verdiklerini düşünmüyorum. Muhtemelen mangalar ile karıştırmışlardır. Yine de oy veren bu 10 kişinin düşüncelerini bilemem.

Bir çok farklı ülkeden ve bir çok farklı milletten kişiler webtoonlar yapıyorlar. Mesela bu ülkelerden bazıları ABD, Endonezya, Fransa. Ben şu ana kadar okumaya değer sadece bir kaç Amerikan webtoonu gördüm. Bu webtoonlardan en çok beğendiğim, Fisheye Placebo'ydu. Fransız webtoonları da ilgi çekiciydi ama sadece Fransızca dilinde oldukları için okuyamadım. Bu yüzden beklediğim bu seçenek beklediğim oyu aldı.

Yorum Yaz

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © 2013 Webtoon TR - Webtoonlarla İlgili Bilgiler -