Yazar : WebtoonTR Ocak 08, 2018

Türkiye'deki webtoon okuyan kitlenin büyüklüğünü göz önüne aldığımızda çok az olsa da webtoon çizenler de çıkıyor artık. Ve webtoon çizen kişiler gün geçtikçe artıyor. Ama bu kişilerden bazıları öyle webtoonlar ortaya çıkarıyorlarki ciddiye alasım gelmiyor. Aynı şey light novel yazanlar için de geçerli. Aşağıda uzun uzun anlatacağım şeylerin özeti kısaca: Beyler, bayanlar, yaptığınız işe biraz özen gösterin lütfen!



Çizer ve yazarların hevesini kırmamak amacıyla webtoonlardan veya light novellardan örnek vermeyeceğim. Gördüğüm en belirgin ve düzeltmesi kolay şeylerin başında Manga-Tr gibi online manga okuma sitelerine eklenen light novellardaki sayfa, paragraf, font v.b. bozuklukları geliyor. Photoshop programı ile hiç bir grafik bilgisi olmayan bir kişi kısa sürede düzgün light novel sayfaları oluşturabilir. Yapmanız gereken tek şey bir roman sayfası oluşturduğunuzu düşünmek. Ama Türklerin yazdığı neredeyse bütün light novelların sayfa ve paragraf düzenlerinden, fontlarından v.b. yazarın yaptığı işi özenerek yapmadığı ilk bakışta anlaşılıyor.

Çizime yeteneğinizin olmaması veya çizim yeteneğinizin düşük olması webtoon çizebilmeniz için bir engel değil. Webtoonları eleştirirken çizimlerini eleştirmeyeceğim bu yüzden. Zaten çizimden önce söylenmesi gereken daha önemli şeyler var. Gördüğüm en saçma şey; Bazı çeviri gruplarındaki çevirmen ve editörlerin yaptığı gibi webtoonun her tarafına yazarın&çizerin kendi yorumunu koyması. Eğer bu kadar çok okuyucularla iletişim kurmak istiyorsanız o yazıları webtoonun içine değil webtoonun sonuna yazın. Bu haliyle webtoonunuzu özenerek yapmadığınız ilk bakışta anlaşılıyor. En kötüsü de webtoonlar yani çizgi romanlar, bir olayı anlatır. Okuyucular sizin anlattığınız olayı okurken durmadan sizin yorumlarınızı okuması olaydan kopmasına neden olur. Olaydan kopmasa bile başarılı bir webtoonun bıraktığı etkinin zerre kadarını bırakamazsınız okuyucuya. Samimi olduğunuzu düşünebilirsiniz. Hatta okuyanların çoğu bu durumu sevebilir. Ama bu gibi saçma şeyler bir süre sonra popülerliğini yitirir ve alay konusu olur. 

Biraz sonra anlatacağım olayı sadece bir webtoonda gördüm. Umarım başka webtoonlarda da görmem. Eğer bir olayı çizimlerle anlatmak çok zor geliyorsa yazarak anlatabilirsiniz. Ama bunun için kullanacağınız cümleler arkadaşınızla mesajlaşırken kullandığınız cümleler gibi Türkçeyi katleden türden değil romanlarda olduğu gibi öyküleyici anlatıma sahip ve dil bilgisi kurallarına uyan cümleler olmalı. Hatta yazdığınız yazıda kelimeleri, cümleleri güzel bir şekilde kullanırsanız işin kolayına kaçtığınız bile anlaşılmayabilir.

Bazı webtoon veya light novelların sayfa veya parçalarının farklı boyutta olması da çok rastladığım bir durum. Bu durum webtoonlara veya light novellara çok kötü bir görünüm ve kötü bir okuma daneyimi katıyor. Bu yüzden bir genişlik belirleyip bu genişlikten sapmamalısınız. Mesela benim webtoonlarımın bütün parçaları 720 pixel genişlikte.

En önemlisi de webtoonunuzu veya light novelınızı yayınlamadan önce kesinlikle bir kaç kere kontrol edin. Çünkü bazı webtoonlar ve light novellar çok basit hatalarla dolu. Çok fazla yazım yanlışı var. Üstelik okuyanlardan bazıları yorum yaparak bu durumu belirtmesine rağmen yazarlar da tık yok. O bölümdeki yazım hatalarını düzeltmiyorsun bari sonraki bölümlerde hatasız yazmaya çalış.

Ben bir okuyucu olarak bir webtoon veya light novelı yazarının veya çizerinin önemsediği ölçüde önemserim. Çünkü bu kadar çok, basit ve bariz hatalarla dolu şeyler yapmanız, baştan savma bir iş yaptığınızın aleni kanıtıdır.

Bu yazıyı çizdiğiniz veya yazdığınız bölümleri yüklemeden önce çalışmanızın daha güzel olabilmesi için yapabileceğiniz bir kaç basit şeyi anlatmak için yazdım. Çünkü webtoonların ve light novelların kalitesi gün geçtikçe düşüyor. Tabii her webtoon ve light novel baştan savma değil. Bazı kişiler benim gibi elinden geldiği kadar özenerek yapıyor işini.

Çizim ve anlatım daha ayrıntılı incelinip analiz edilmesi gereken konular. Ben sadece ilk görüşte gözüme çarpan konulara değindim. Atladığım bazı noktalar elbetteki olmuştur. Sizin de Türklerin yaptığı webtoon, manga veya light novellarda gözünüze çarpan ve kolaylıkla düzeltilebilecek şeyler varsa yorum yapabilirsiniz.

{ 2 yorum ... read them below or Comment }

  1. Sonunda birileri en azından yerli LN için olan duygularımdan bahsetmiş. Saydığınız sebeplere ek olarak dilbigisini de eklemek isterim. Bazen o kadar düzensiz yazılıyor ki ne karaktere uyuyor ne de olaya. Hele bazen LN çevirmenlerindne gördükleri saçma şekilde şive değişimlerinden ise iğrendiğimi söylemeliyim. İşte bu yüzden hala yerli LN'lere oldukça önyargılı ve mesafeliyim.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

- Copyright © 2013 Webtoon TR -