Yazar : Teoman Haziran 14, 2013

"MangaFrame manga çeviri grubu tarafından hazırlanmış Kore dilindeki saygı ifadelerinin anlamları." 5 yıl önce bu cümleyi yazıp bir görsel paylaşmıştım. Görseli indirip tekrar Blogger'a yüklememişim o yüzden görsel kaybolmuştu. Ben de kendi aklıma gelenleri yazmıştım. Ama sonra aynı görseli tekrar buldum. Bu yüzden bu görselde yazanları aynen paylaşmaya karar verdim. Bu görseli hazırlayan kişiye teşekkür ederim.

Göremeyenler, okuyamayanlar olabileceğini düşünerek yazı ile de yazıyorum.



Nim: Kendinden daha yaşlı yahut daha saygın birine resmi hitap şeklidir.

Ssi: Tanımadığın yahut pek tanışıklığının olmadığı birine karşı hitap şeklidir.

Nuna: Bir erkek olarak yaşça biraz daha büyük bir kadına dostça hitap şeklidir.

Hyung: Bir erkek olarak yaşça biraz daha büyük bir erkeğe dostça hitap şeklidir.

Unni: Bir kadın/kız olarak yaşça biraz daha büyük bir kadına dostça hitap şeklidir.

Oppa: Bir kadın/kız olarak yaşça biraz daha büyük bir adama dostça hitap şeklidir. Ayrıca kızlar erkek arkadaşlarıyla konuşurken de onlara bu şekilde hitap edebilirler.

Ajumma: 30'lu yaşın sonları 50'li yaşın başlarındaki kadınlara denir. Bu sözcüğü daha küçük yaşlardaki kişilere söylemek kabalık göstergesidir.

Ajussi: 30'lu yaşın sonları 50'li yaşın başlarındaki erkeklere denir. Ama 30'lu yaşlardaki erkekler kendilerinden küçük kişiler tarafından daha çok hyung/oppa şeklinde çağrılmayı tercih ederler.

Sunbae: Kendinden büyük/kıdemli kişiler yahut akıl hocalarına karşı kullanılır.

Hubae: Küçüklerden bahsederken kullanılır. Japonca'daki senpai/kohai hitaplarına benzerdir.

Naeuri: Joseon Hanedanlığındaki sıradan halk tarafından Majestelerinden aşağı olmak üzere yüksek statüdeki kişiler için kullanılmaktaydı.

Seonsaeng: Genelde "öğretmen" olarak çevrilmesine rağmen çok daha resmidir ve söylenen kişiye saygı duyulduğunu göstermek için kullanılır. Japonca'daki "sensei" saygı ifadesiyle ilişkilidir. ve "bayım" yahut "önce doğmuşluğu" ifade eden söcüklerle benzer Çin yazı karakterlerine sahiptirler.

Yorum Yaz

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © 2013 Webtoon TR - Webtoonlarla İlgili Bilgiler -