Yazar : Teoman Ekim 28, 2013


Web novel isminden de anlaşılabileceği gibi internette yayınlanan romanlardır. Korenin internet devleri Naver ve Daum webtoonlar gibi bunlara da el atmış durumdalar. Üstelik bazı webtoon serilerinin (Örn: Noblesse) web novelları da mevcut.

Web novelların bir diğer tanımı ise Japonlardaki light novelların internette yayınlanan versiyonları. Light novellarla arasındaki fark ise bölümlerin dergi yerine internette yayınlanıyor olması ve genellikle sayfalar arasındaki resimlerin webtoonlarda olduğu gibi rekli olması. Bunların dışında light novellar gibi web novellar da genç okuyucu kitlesini hedef alıyorlar ve her bölümde bir kaç tane resim oluyor. Web novellarda da light novellarda olduğu gibi çizimleri yapanlar profesyonel çizerler veya genç yetenekli çizerler. Tabii hiç bir resme sahip olmayan webnovellar da var.

Bazı webnovel portalları:

Naver'ın web novelları listeleme şekli webtoonlarla benzerlik taşıyor ama webtoon listesinden çok daha sade bir yapıya sahip. Gözlemlediğime göre Naver'da genel olarak haftada 2 veya 3 bölüm yazıyorlar. Yazılan hikayelere uygun çizilmiş rsimlerle de web novel destekleniyor. Ayrıca her webnovel'ın bir kapak resmi var; Bu kapak resmi webnovelların listesinde, webnovel'ın bölüm listesinde üstte, ve okurkende sağ üst köşede duruyor. Ayrıca diyaloglarda da "-" yerine küçük kare bir baloncuk içinde konuşan karakterin resmi kullanılıyor.


Honey & Pie'de ise webtoon ve webnovel'lar birlikte listelenmiş durumda. Serinin resminin köşesinde yazan "Toon" veya "Novel" 'dan webtoon mu yoksa webnovel mı olduğu anlaşılıyor.

Daum'da ise yapı daha da karışık çoğu paralı bedavalar da ise içinde resim olana rastlamadım.

Web novelları aşşağıdaki adreslerden bulabilirsiniz.
http://novel.naver.com/webnovel/weekday.nhn
http://www.honeynpie.com/
http://novel.daum.net/myauth/home#1--all-regdate

GÜNCELLEME NOTU: Bu yazının içeriğini yeni ve güncel bilgilerle değiştirebilirdim. Ama 5 yılı aşkın süre önce yazdığım bu yazı Kore'nin webnovel tarihine ışık tutuyor. Webnovellarla ilgilenen birine karşılaştırma fırsatı sunuyor (önceden nasıldı şimdi nasıl?). O yüzden sadece yazının yazım hatalarını düzeltmekle yetindim. Ekstra olarak bulabildiğim bir kaç yeni webnovel portalı sitesini de burada paylaşıyorum.

Güncel Web Novel Portalları:

Yorum Yaz

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © 2013 Webtoon TR - Webtoonlarla İlgili Bilgiler -