Yazar : Teoman Ekim 31, 2013

Webtoonlar 2000'li yılların başlarında Koredeki internet portallarında yayınlanan amatör karikatür ve çizgi romanlar şeklinde doğdu. Ama şu an Türkçe'de dahil bir çok dile hayranları tarafından çevrilmiş binlerce webtoon var. Popüler webtoonlar her hafta milyonlarca kişi tarafından okunmaya ve webtoonların ünü Kore'yi aşmaya başladı. Amatör çizgi romanlar gün geçtikçe yerini çok daha profesyonel ve kaliteli çizgi romnlara bıraktı. Ve webtoonlar, Kore'de çok hızlı büyüyen bir sektör haline geldi. Bu yazıda webtoonlar ile paranın ilişkisini anlatacağım. Bazı kişiler için para mevzuları konuşmak bir tabudur. Ama siz de takdir edersinizki; Para daha kaliteli ürün ve hizmetin kapısını açan bir anahtardır.

"Peki bu sanatcılar para kazanıyor mu? Kazanıyorlarsa nasıl kazanıyorlar? Bir webtoon yazarı veya çizeri daha fazla para kazanmak için neler yapmalı?" gibi soruların yanıtını verebildiğim kadar vermeye çalışacağım. Webtoon yazar ve çizerlerinin gelir kaynaklarından dördü:

1. Webtoon Yayınlayan Portallardan Gelen Para"

Gelişme dönemindeki bir webtoonist, eğer haftalık bir seri yayınlıyorsa her hafta 100 bin won (Bu günün kuruna göre 209 TL) kazanıyormuş. Kendini kanıtladığı ve büyük bir okuyucu kitlesi kazandığı zaman ise ayda 1 milyon won'dan (Bu günün kuruna göre 2.091 TL) fazla kazanabilme olasılığı varmış.

En çok webtoonu yayınlayan 3 portal (Naver, Daum, Nate), küçük ve sıradan şirketler değiller. Ve webtoon bölümlerinin ziyaretci sayısı her gün milyonlarla ifade edilen rakamlar. Durum böyle olunca en ufak bir reklam bile koysalar yüklü bir miktar para kazanıyorlar. Webtoon Portlları da bu paranın bir kısmını tabiiki de webtoonlara emek vermiş yazar ve çizerlere veriyorlar. Ayrıca bazı webtoonların bazı bölümleri paralı oluyor.

Webtoonistler de (veya webtoon yazar ve çizerleri) ilk başta sadece (veya hep) bu portalların ödemeleriyle ayakta duruyorlar. Peki "Bu portallar neyi baz alarak yazar ve çizerlere ödeme yapıyor?" derseniz bu konuda çok çeşitli söylentiler var :D Net bir bilgi elimizde yok. Ama iki üç tane yöntem, hem söylentilerin çoğunda ortak olduğu için hem de mantıklı geldiğinden yazmayı uygun görüyorum. Tabii bu durum yayınlanan portaldan portala değişiklik gösterecektir.

1- Fark ettinizmi bilmiyorum ama webtoonlar yayınlandıkları portallarda çıktıkları günlere göre listelenmiş ve okunma sayısına göre sıralanmıştır. Mesela bir webtoon pazartesi günü çıkıyor, çıktıktan sonra bir hafta boyunca (yani yeni bölüm çıkana kadar) her günün sonundaki sıralaması not edilip sıralamasına göre bir mevla ortaya çıkarıyorlar.

2-Yeni bölüm çıkana kadarki okunma sayısı ve puanına göre bir mevla ortaya çıkıyor. Ama puanı hiç takmıyorlar diyenlerde çok var. (çok dediğim 2,3 kişi zaten ingilizce sitelerde bile olsa bu tür bir konuda meraklı kişi çok az olduğundan bu rakam bile çok oluyor :D)

2.Eğer Webtoon Basılırsa Yayıncıdan Gelen Para

3.Film veya Diziye Uyarlanma Karşılığında Alınan Para

Webtoon dizi ve filme uyarlandığı zaman yazar ve çizere para verildiği gibi genellikle yazar filmin yapımında da görev alıyor (özellikle yazar ve çizer ayrı kişilerse yönetmenlik bile yapabiliyor). Böylece ekstradan bir kazançları daha olmuş oluyor.

4.Lisanslı Ürünlerin Satışından Gelen Para


Bunların dışında webtoon yazar ve çizerlerine reklam içerikli ürün tanıtımı yaptırdıkları da oluyor (örnek: Noblesse'ın yazar ve çizerlerinin samsung'un yeni çıkan bir telefonunun tanıtımını yaptığı gibi. Bedava tanıtacaklarını sanmam en azından birer telefon hediye etmişlerdir :D)

Yayarlanılan Kaynaklardan Bazıları: The Argus: Golden Age of Webtoons, How Are Website Cartoonists?


{ 8 yorum ... read them below or Comment }

  1. teşekkürler verdiğiniz bilgiler için

    YanıtlaSil
  2. webtonu çok güzel açıklamışlar bence hepsini okuyun ve aklınızda hiç bir soru kalmasın. bunu yazanlara çok teşekkür ediyorum. bende vebton yazarı olmak istiyorum artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumuz için teşekkür ederim. çalışmalarınızda başarılar dilerim.

      Sil
  3. Yeni yeni Webtoon ile ilgilenmeye başladım kısaca Webtoon portalının ne olduğunu söyleyebilecek var mı? :3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Webtoon Portalı = Webtoonların yayınlandığı internet sitesi.
      Mesela Naver Güney Kore'nin büyük bir internet şirketi; arama motoru, haber sitesi, alışveriş sitesi, video izleme sitesi vb. bu hizmetlerinin yanında webtoon bölümü de var. Bu webtoonların yer aldığı bölüme Naver'ın webtoon portalı diyoruz. Çünkü buradan Naver'da yayınlanan tüm webtoonlara ulaşabiliyoruz.

      Sil
    2. ben webtoon editörlüğü hakkında birşeyleri merak ediyorum,normal bir çeviri sitesinde editör ve çevirmen olarak çalışanlarda para kazanıyorlar mı eğer öyleyse bu sistem nasıl ilerliyor ?

      Sil
  4. ben webtoon editörlüğü hakkında birşeyleri merak ediyorum,normal bir çeviri sitesinde editör ve çevirmen olarak çalışanlarda para kazanıyorlar mı eğer öyleyse bu sistem nasıl ilerliyor ?

    YanıtlaSil
  5. Peki yaoileri yayınlamak için yazar olmak gerekir mi

    YanıtlaSil

- Copyright © 2013 Webtoon TR - Webtoonlarla İlgili Bilgiler -