- Home >
- Genel Yazılar >
- Webtoon ve Karikatür (1)
Yazar :
Teoman
Şubat 01, 2014
Karikatürün sözlükteki anlamı: "Herhangi bir insanın, fikrin veya bir olayın resimlendirilerek gülünç şekilde anlatılması. Bir insanın veya bir olayın ayrıntılarına girmeksizin, kısa, düşündürücü ve özlü bir fikir vermek veya genellikle güldürmek için bazı özelliklerinin göze çarpıcı bir şekilde resimlendirilmesi." 'dir.
Karikatür ve Çizgi Romanın Farkı:
Her zaman sözlük anlamlarına girdiğimde yazmışım cümleyi tekrar yazayım; Korece'de çizgi film, çizgi roman ve karikatür için aynı kelime (Manhwa) kullanılıyor. Karikatürün ve çizgi romanın çıkış evrelerine inildiğinde aslında ikisinin de aynı şeyler olduğu görülüyor. Zaten çoğu dilde karikatür ve çizgi roman aynı kelime ile ifade ediliyor. Ama bizim güzel dilizim Türkçede karikatür ve çizgi roman ayrı kelimelerle ifade ediliyor. Durum böyleyken çizgi romanlara karikatür demek veya karikatürlere çizgi roman demek doğru olmaz. Peki karikatürler ve çizgi romanlar birbirlerinden nasıl ayrılıyor; En belirgin ayırma yöntemi uzunluk. Şöyle ki; Eğer bir veya bir kaç panelden oluşmuşsa bir eser buna çizgi roman demek doğru olmaz bu ya karikatürdür yada sadece normal bir resimdir. Eğer 2, 3 panelden uzunsa bu çizgi romandır ama duruma göre karikatğr veya çizgi romanla da ifade edilebilir. Bu olay şöyle oluyor; Mesela uzun mizah dizileri var bunlara çizgi roman demek yanlış olmaz. Ama ülkemizde bu eserler karikatür (dizisi) adıyla anıldığından dolayı haliyle karikatür demek daha mantıklı geliyor. Çizimde kesin olarak ikisini ayıran fark yoktur. Ama ikisini de genellersek çizim konusunda ortaya bir kaç tane fark çıkıyor:
1-Karikatürlerde ayrıntı az, çizgi romanlarda fazladır.
2-Karikatürde her şey mizah anlaşıyla başkalaşım geçirilerek ve yüzeysel çizilir ama çizgi romanlarda kişiler ve nesneler olduğu gibi veya en ince noktasına kadar çizilir.
Ama çizgi roman literatüründe "karikatürize çizim" isminde bir kavram var. Batı çizgi romanlarını düşünürseniz Red Kit, Ten Ten, Şirinler gibi Belçika çizgi romanları karikatürize çizime çok iyi birer örnek.
Ama çizgi roman literatüründe "karikatürize çizim" isminde bir kavram var. Batı çizgi romanlarını düşünürseniz Red Kit, Ten Ten, Şirinler gibi Belçika çizgi romanları karikatürize çizime çok iyi birer örnek.
Karikatür ve Çizgi Romanın Ortak Yanları:
İkisi de resim sanatıdır. İkisi de baloncuk, ses efekti, panel (bütün karikatürler için geçerli değil) gibi şeylerden oluşur.... Daha da uzatılabilir bu.
Uzun lafın kısası aralarında çok ince bir çizgi var, ne demek istiyorsanız onu diyin ama yukarıda yazdıklarım ayırmak için en temel noktalar. Lakin tam olarak fikir birliği sağlanabilmiş değil.
Karikatür Şeklindeki veya Tamamen Karikatürize Çizilmiş Webtoonlar:
İlk olarak; İnternette yayınlanan bütün karikatürler webcomic ve webtoondur. Büyük webtoon portallarında karikatür şeklinde çizilmiş bir kaç panel uzunluğunda bölümlerden oluşan oldukça fazla webtoon vardır. Bazı webtoonlar ise karikatürize çizilmişlerdir ama bölümleri uzundur ve uzun bir hikayeyi anlattıkları için çizgi roman türündedirler. Bu webtoonların yanında hepimizin bildiği şekliyle webtoonlar da vardır. Kısa yani karikatür şeklinde olan webtoonlarda genellikle haftada birden fazla bölüm (2-5) yayınlanır. Bu webtoonların ortak özellikleri komedi türünde olmalarıdır. Ama tamamen karikatürize çizilmiş ciddi webtoonlar da mevcuttur.
Bu tür webtoonlara bir kaç örnek:
http://webtoon.daum.net/webtoon/view/mimelasplendens
http://www.batoto.net/comic/_/comics/welcome-to-room-305-r143
Karikatürize Çizim Nedir?
Karikatürize çizim, yazının başında tanımında yazdığım gibi: "Bir insanın veya bir olayın ayrıntılarına girmeksizin, kısa, düşündürücü ve özlü bir fikir vermek veya genellikle güldürmek için bazı özelliklerinin göze çarpıcı bir şekilde resimlendirildiği" çizimlerdir. Uzak doğu çizgi romanlarının tamamına yakını ya tamamen yada kısmen bu tarz çizimlerden oluşur özellikle de webtoonlar. Çünkü karikatürize çizim gerçekçi çizimden daha kolaydır ve daha az zaman alır. Uzak doğu çizgi romanlarında bizim anime ifadesi dediğimiz kızınca oluşan damarlar ve ruhun ağızdan çıkması gibi şeyler veya chibiler aslında karikatürize çizimlerdir. Bazı webtoonlarda karikatürize çizim sadece anime ifadeleri ve chibilerle sınırlı kalır. Bazılarında ise arka plandaki nesneler bile karikatürlerdeki gibi kaba taslak veya webtoonun tarzına göre komedi unsuru katacak şekilde çizilebilir. Bazen bölüm sonlarına çizerin bir kaç tane karikatür çizdiği de olur.
Not: Özünde çizgi roman ve karikatürün aynı şeyler olduğunu unutmayınız.
Sonraki yazı veya yazılarda ifadelere örnekler, bölüm sonu çizilen mangalardaki 4-koma benzeri çizimler (bir bakıma 4-koma sayılır onlar da), tamamen karikatür gibi çizilmiş webtoonlardan örnekler ve nereden bakarsan bak çizgi roman denilemiyecek karikatür şeklindeki webtoonlardan bahsetmeyi düşünüyorum.
Cok guzel bir yazi olmus webtoontr yi hergecen gun begeniyle takip ediyorum sca
YanıtlaSil