Yazar : WebtoonTR Eylül 30, 2014

Webtoon portallarının isimlerini yazmadan önce iki şeye değineceğim. Değineceğim şeylerin ilki; Bu portallardan daha fazla olabilir benim rastladıklarım bunlar. İkincisi ise, sadece bu işten kar elde edenleri yazıyorum. Çünkü çeviri grupları da bir bakıma webtoon portalı sayılır. Her şeyi eklersek işin içinden çıkamayız. Ayrıca aşşağıdaki portallar telif haklarına göre hareket ediyorlar. Yani tamamen yasal iş yapıyorlar. Ve kabaca özetlersek; Çoğu webtoon portalı, webtoon üretimi yapıyor. Yani mevcut bir webtoonu kendi dillerine çevirmektense yazar ve çizerlerle anlaşıp para karşılığı webtoon çizdiriyorlar.

Naver Webtoon (Line Webtoon)
Diller: İngilizce, Çince
Adres: comic.naver.com/en/
Açıklama: Naver'ın popüler olmuş neredeyse bütün webtoonları sitede mevcut. Aynı zamanda Naver Line ile ortak çalışıyor. Bu yüzden aramızda İngilizce webtoon okuyanlar varsa akıllı telefonlarına uygulamasını yükleyip okuyabilirler. Naver'ın orjinal portalından görsel olarak çok değişik olsa da Korece yayın yapanların dışındaki en güzel yerleşime sahip portal bu bence. Ayrıca arkasında Naver gibi bir şirket olduğundan dolayı en fazla profesyonel webtoonda haliyle burada oluyor.


Tapastic
Diller: İngilizce
Adres: http://tapastic.com/
Açıklama: Tapastic, ABD, Kore ortak yapımı bir webtoon portalı. Daha önce Korecesi bile yayınlanmamış Korelilerin yaptığı webtoonların ingilizcesi bulunabildiği gibi genellikle kıyıda köşede kalmış webtoonları çeviriyorlar (Bence Naver'ın webtoonlarını ingilizce yayınlanmak için telif hakkı vermediğinden dolayı Tapastic Daum ve Nate'den iyi webtoonlar bulabilmeye çalışıyor). Bu portalın en büyük özelliği amatör yazar ve çizerlere önem veriyorlar. Ve bu yüzden bir sürü amatör işi, saçma webtoonla dolu bir portal. Ayrıca webtoon çizip para da kazanabiliyorsunuz. Yerel (ABD/Kanada) yazarların çalışmalarından bir kaç tanesi Korelilerin webtoonlarını aratmayacak kadar kaliteli. Hatta daha güzelleri bile çıkabiliyor (Örn: Fisheye Placebo, GhostBlade...).

TappyToon
Diller: İngilizce
Adres: http://www.tappytoon.com/
Açıklama: Bu webtoon girişiminden bir şey çıkmayacak gibi geliyor bana. Kaç ay oldu hala portalı açamadılar. Açıldıklarında Automata'yı da yayınlayacaklarmış.

Delitoon
Diller: Fransızca
Adres: http://www.delitoon.com/
Açıklama: Webtoonların sayısı az sayılmaz. Sadece iki tane Koreli eli değmiş webtoonları var. Diğerleri Fransızların elinden çıkmış. Bu portalı özel kılan şey aynı zamanda portalda webtoonları cilt (albüm) halinde online alabilmeniz. Delitoon'un webtoonlarının çizim kalitesi olarak ortalamanın çok üstünde olduğunu düşünüyorum. Ama webtoonların yarıdan çoğunun çizimi uzak doğu çizim tarzıyla değil klasik Fransız çizgi roman (Frankafon) tarzının dijital ortama aktarılmasıyla çizilmiş.

Bagu (Okubi)
Diller: Türkçe
Adres: bagu.com / https://www.okubi.com
Açıklama: İnternette yayınlandığından Bagu'nun çizgi romanları da webtoon sayılabilir. Ama yukarıdaki portallarla kıyaslandığı zaman seri sayısı çok az (2 tane). Bir Türk girişimi olduğu için Bagu'yu da bu listeye eklemeden edemedim. Serilerin çizimleri çok hoşuma gitmiyor. Her ne kadar manga tarzı çizimleri var deseler de bence çizimlerin mangalarda ki çizimlerle alakası yok. Batı tarzı çizgi romanlarda gördüğümüz çizimlere sahipler. Ama çizimden kaybettiğini hikayeden kurtarıyor ve çizgi romanların içimizden birilerinin elinden çıktığı hemen göze çarpıyor.

Bu yazı 30 Eyül 2014 tarihinde yayınlanmıştır. 19 Şubat 2019 tarihinde bu yazıyı gözden geçirdim ve düzenledim. Ama bu yazıyı güncellerken neredeyse hiç bilgi eklemesi yapmadım. Bu yazının içeriğinin 2014 yılında kalmasını istiyorum. Korece dilinceki ve Korece dışındaki dillerdeki webtoon portallarının güncel listesine Webtoon Portalları Listesi ismindeki listemizden ulaşabilirsiniz.

{ 1 yorum ... read them below or add one }

- Copyright © 2013 Webtoon TR -