Yazar : WebtoonTR Şubat 09, 2015

Manhua çoğunuz bildiği gibi Çincede çizgi roman demek ve Çinlilerin çizdiği çizgi romanları belirtmek için uluslararası camiada kullanılan bir terim. Son günlerde ülkemizdeki çeviri gruplarının dikkatini de yavaş yavaş çekmeye başladı bu tarz webtoonlar. Bizde bu tarz webtoonlar hakkında ingilizce bilgiye bile ulaşamasak da elimizden geldiğince Türkçeye çevrilenleri, yayınlanan portalları ve Kore Webtoonlarından gözle görülür farklılıklarından bahsedeceğiz.

Türkçeye Çevrilen ve Çevrilecek Olan Çin Webtoonları:



1.Fury

Tür: Aksiyon, Macera, Dram, Fantezi, Romantizm, Shounen, Trajedi
Yazar: Tang Jia San Shao
Çizer: Mu Feng Chun
Durum: Devam Ediyor
Türkçe Çeviri: Webtoon Life
Yayıncı (Portalı): U17

Konu: İnsanların, hayvanların, şeytanların, tanrıların, ejderhaların ve perilerin egemenlik için savaştığı bir dünyada, Kral Beamon birliklerinin yüce savaşçıları, göğe yükselen ejderha şövalyeleri, ve melekler birliğinin başına geçen şeytan ırkı arasında bir savaş patlak verir. Ve bu kaos ortamında ise biri vardır ki; insan, hayvan ve şeytan kanı taşıyan melez bir çocuk, kimsenin görmediği zorluklarla karşılaşır ve benliğinin emsalsiz hiddet dolu bir savaş potansiyeline sahip olduğunun farkında da değildir. Onun kaderinde bu dünyanın satranç taşlarını yeniden dizmek vardır. Ve beklenmedik yürek burkan bir aşk öyküsü onu beklemektedir.
Not: Tanıtım Webtoon Life'dan alıntıdır.

2.The Strongest Virus

Tür: Aksiyon, Shounen, Doğaüstü, Harem
Yazar-Çizer: Peanut Butter
Yapım Yılı: 2014
Türkçe Çeviri: Maganda Cheviri
İngilizceye Çeviren: EIH Scans
Durum: Devam ediyor
Yayıncı (Portalı): AC.QQ

Konusu: Şanssız Baş Karakterimiz QiBo'nun hayatı o gün olanlardan sonra ilginçleşmeye başlamıştır. Garip bir şekilde babası aniden ortaya çıkmış ve onu takiben şimdi hayatı doğru kararlar vermek zorunda olduğu bir RPG oyununa dönmüştür.
Not: Tanıtım Maganda Cheviri'den alıntıdır.


3. Yaoguai Mingdan

Tür: Aksiyon, Doğaüstü, Harem, Ecchi, Fantezi
Yazar-Çizer: Tang Renjia
Yapım Yılı: 2014
Türkçe Çeviri: Maganda Cheviri
İngilizceye Çeviren: EIH Scans
Durum: Devam ediyor
Yayıncı (Portalı): AC.QQ

Konusu: Baştan çıkarıcı bir tilki, ilginç bir puslu ağaç şeytanı, Tanrıça Xianjia'nın güçlerini kullanabilen bir kız! Bu kadınlar tarafınca yakalanmak kendisi için de bir marifet olsa da kahramanımız Feng Xi dünyayı korumak ve barışı sağlamak zorunda!
Not: Tanıtım Maganda Cheviri'den alıntıdır.

4. Mori Xingguang

Tür: Aksiyon, Komedi, Gender Bender, Bilim Kurgu, Doğaüstü
Yazar-Çizer: Mystery44
Türkçe Çeviri: Maganda Cheviri (Daha bölüm verilmedi)
İngilizceye Çeviren: EIH Scans
Durum: Devam ediyor
Yayıncı (Portalı): AC.QQ

5. Zhan Long

Alternatif İsimler: 斩龙, Destiny
Yazar: Shi Luo Ye
Çizer: A Fei, Lin Jie
Tür: Aksiyon, Macera, Fantazi, Oyun, Dövüş Sanatları, Romandan Uyarlama, Romantik, RPG, Sanal Gerçeklik
Türkçe Çeviri: Bireysel (Sadece ilk bölüm çevrilmiş o da bir buçuk ay önce devamı gelir mi gelmez mi bilmiyorum)
Okunuş Şekli: Soldan sağa
Durumu: Devam ediyor
Yayıncı (Portalı): U17

Çinlilerin Webtoon Portalları

  1. U17: www.u17.com
  2. AC.QQ: ac.qq.com
  3. Wei Comic: weicomic.com
Not: Bulabildiğim portalları yazdım. Daha fazla olabilir (Bence dahası da vardır).

Çin Webtoonlarının Kore Webtoonlarından Farkı: 

Çin webtoonlarını Kore webtoonlarından ayıran en belirgin özellik Kore webtoonlarında bölüm tek parça halinde (sayfalara ayrılmamış) okunurken Çin webtoonları sayfa sayfa okunur. Sayfalara bölünmesi nedeniyle Çin webtoonlarında Kore webtoonlarındaki gibi panellerin çevresinde bol miktarda boşluk görmek mümkün değildir. Bu halleriyle Çin webtoonları klasik manga, manhwa ve manhuaların reklendirilmiş hali gibidirler.

Örnek Manhua Sayfası (Yaoguai Mingdan)

Örnek Manhwa (Bir kısmı) (Magician)


Çin webtoonlarının çizimleri genel olarak, Kore webtoonlarına kıyasla anime ve mangalara (Japon) daha yakındır.

Not: Gün geçtikçe yeni bilgiler eklenebilir veya bu konunun içeriği alt bölümlere ayrılarak ayrı konularda ve daha kapsamlı yazılabilir.

Bu webtoonları bizlere okuma fırsatı sunan Türkçe ve İngilizce çeviri gruplarına teşekkür ederiz. Yeni yeni adına duyurmaya başlayan Çin webtoonları umarım Türkiye'de ve dünyada daha popüler olur ve daha çok Çin webtoonu Türkçeye kazandırılır.

{ 5 yorum ... read them below or Comment }

  1. Merhaba, yazınız çok güzel olmuş ve dediğiniz gibi umarım Manhua'lar ülkemizde daha çok tutmaya başlar. Benim bir de sorum olacaktı ileriki zamanlarda eskiden yaptığınız gibi anket türevi bir şey yapmayı düşünüyor musunuz en çok çevrilmesini istediğiniz Webtoonlar gibi. Webtoon portalları arasında ciddiye alınıyorsunuz bence belki gruplardan birisi o Webtoon'u çevirmeye başlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkürler. Uzun süre anket yapmamamın sebebi vardı. En son anket yaptığımda anketin verilerini kayıt etmeden anketin olduğu widget silindi (Neden oldu anlamadım) bir daha böyle bir şey olur korkusuyla anket yapmadım. Ama istek geldiği için düşünürüm. Lakin ankette yer alacak webtoonları bir şeye göre sınırlandırmak lazım. En iyisi çevirisi yarım kalanlar ama şuanda çevirisi yarım kalan webtoonların çoğu Unity Fansub'un, Unity Fansub'da tekrar aktif olacağız diyor ama 23 kasımdan bu yana bir tek güncel vermiş değiller daha. Onların durumu netleşince yapmak en doğrusu. Bu arada webtoon portalları değil çeviri grupları ciddiye alıyordu. Çeviri grublarındaki çoğu çevirmen ve editör Webtoontr'yi takip ettiğinden.

      Sil
  2. Bir örnekte ben eklemek isterim.

    Feng Shen Ji

    Gördüğüm en dehşet çizgi romanlardan birisi. Çevirisi de devam ediyor sanırım. Çevirmeni çevirileri toplu veriyor. Şu anda Cilt 3 Sayı 40'a kadar çevrilmiş durumda. Yanılmıyorsam güncelden de 7-8 sayı geride.

    YanıtlaSil
  3. 19 days, tamen de gsuhi, mosspaca üçlüsünü de tavsiye ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sıralar çevrilmeye başlayan 19 Tian, Tamen de Gushi, Magan&Danai, Mosspaca ve Hey, Your Cat Ears are Showing! kısa ama güzeller. Ne kadar yaoi veya yuri olsalar da hoşuma gittiler. Bu tarz webtoonları tanıtan bunun gibi ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum yakında. Bunların yarısından çoğunu da sen çeviriyorsun. Ellerine sağlık. Eğer serilerin veya bloğunun tanıtımı konusunda yardım istersen seve seve yaparım (Tabi sadece webtoonlar için :D). Facebook sayfasında filan.

      Sil

- Copyright © 2013 Webtoon TR -