Yazar : Teoman Ocak 31, 2019

Japon orijinli manga çizim tarzını benimseyen Kore (manhwa) ve Çin (manhua) çizgi romanları mangaların gölgesinde kalmıştı. Çünkü mangalardan çok büyük bir farkları yoktu. Bu durum nedeniyle çizgi roman genel olarak ele alındığında manhwa ve manhualar, manga, comic, fumetti, bande dessinée gibi çizgi roman türü veya ekolü olarak görülmemekteydi. Lakin webtoonlar getirdikleri yeniliklerle 5. çizgi roman ekolü olmayı hak etmektedir. Aşağıda webtoonları diğer çizgi romanlardan ayıran en önemli 4 farklılığı açıklayacağım:

1. Webtoonlar Dijital Ürünlerdir.
Webtoonlar, genellikle dijital ortamda yani bilgisayar aracılığıyla çizilir ve bütün webtoonlar bilgisayar ve internet yardımıyla okunur. Kısaca webtoonlar dijital bir üründür. Lakin kitap şeklinde basılmaları durumunda elle tutulur, gerçek bir ürün durumuna gelirler.

2. Webtoonlar Yapı Olarak Diğer Bütün Çizgi Romanlardan Farklıdır.
Çoğu webtoon sayfa sayfa çizilmek yerine uzun bir şerit olarak çizilirler. Dijital bir ürün olmanın kağıt israfını ortadan kaldırmasıyla da webtoonların bol boşluklu bir yapısı oluşmuştur. Yine bu şerit şeklindeki görünümleri farklı panel kombinasyonları ve panel içi kompozisyonlar gibi farklılıkları getirmiştir. Bu yönüyle webtoonlar hiç bir çizgi roman ekolüne benzememektedir. Bu duruma istisnalar Çin webtoonları gibi sayfa sayfa çizilen webtoonlardır. Bazı Kore ve Japon webtoonlarında şeritli yapı sayfa yapısıyla harmanlanmıştır.

3. Webtoonların Ana Geliri Reklamlardır.
Normalde çizgi roman sektörünün ana gelir kaynağı çizgi roman satışları, çizgi roman dergisi satışları vb. iken webtoon sektörünün ana gelir kaynağı reklamlardır. Webtoon satış rakamları çok az olmasına rağmen internet ortamının yardımıyla ve çoğunun bedava olması nedeniyle klasik çizgi romanlardan çok daha fazla kişiye ulaşılabilir. Tabii bütün webtoonlar ücretsiz değil. Bazı webtoonları okuyabilmek için ücret ödenmesi gerekmekte.

4. Webtoonlarda Uzakdoğu Çizim Tarzı Renklerle Buluşmuştur.
Her ne kadar renkli olma durumu bütün webtoonlar için geçerli olmasa da ilk bakışta webtoonları mangalardan veya klasik manhwalardan ayıran en büyük özellikleri çoğunun renkli olmasıdır. Webtoonları renkli olarak okuyuculara sunmak geleneksel çizgi romanlar gibi maliyetli olmadığından genellikle webtoonların renklendirilmesi tercih edilmiştir. Önceden de tamamı renkli manga, manhwa ve manhualar da olmasına rağmen uzakdoğuda ilk kez webtoonlar sayesinde çok miktarda renkli çizgi roman üretilmiştir.

{ 1 yorum ... read them below or add one }

  1. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Webtoonun farkını anlamamda yardımcı oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

- Copyright © 2013 Webtoon TR - Webtoonlarla İlgili Bilgiler -