Yazar : Teoman Şubat 24, 2016

Yıllardır webtoonlar hakkında bilgi paylaşmaya önem veren ve çeviri grupları haricindeki tek webtoon topluluğu olarak yolumuza çok yavaş bir şekilde devam ettik. Gel gelelim son aylarda tökezledik durduk. Hep böyle bizli konuştuğuma bakmayın tek kişiyim. Facebook sayfamızla ilgilenen bir kaç kişi daha var ama onlar benden de inaktif. Bu inaktifliğin başlıca sebepleri:

  • Suçu sadece işe, güce, okula vb. atmayacağım en büyük neden benim tembelliğim. Eğer yeterli istek ve azmim olsa azda olsa düzenli ilgilenirdim.
  • Zaman zaman webtoon okumaktan sıkılmam. Hatta hiç webtoon okumayıp kendimi light novel okumaya adadım bir sürü gün oldu.
  • Zamanında bizi takip eden sizlere bir çok defa Webtoon Tr'ye az veya çok katılmanız veya bazı küçük, basit işlerin ucundan tutmanız için yazılar yazıp paylaşımlarda bulunmama rağmen elle tutulur bir sonuç alamamam.
  • İş güç. Ekmek kavgasına düşüp gözümün başka bir şey görmediği zamanlar oldu.

Lakin bütün bu sorumsuzluklarıma, olumsuzluklara ve tembelliğime rağmen bu işi bırakmakta istemiyorum. Çünkü biliyorum bu blogu ve facebook sayfasını devredeceğim güvenilir biri yok. Olsa şimdiye işin ucundan tutardı. İstekli biri çıksa bile muhtemelen Webtoon Tr'yi benden daha kepaze edip sırra kadem basar. O yüzden bu işleri bırakmak gibi bir niyetim yok.

Gelelim asıl meseleye: Bir şeyler yapmak daha doğrusu yapmam lazım artık. Ne yapabilirim diye düşündüm bende. Fazla bir şey de bulamadım. Yapılabilecekleri listelersem eğer:

  1. Eski düzeni devam ettirmek: Özellikle webtoon çeviri grupları ve çevirdikleri webtoonlar listesini sürekli güncel tutarak. Bunun dışında arada sırada blogta yazılar yazarak. Facebook sayfasını eski aktif olarak paylaşım yapıldığı günlere döndürerek vb.
  2. Yerli webtoon portalı: Aslında yıllardır aklımda olan bir şey bu. Artık Kore dışında özellikle Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Tayvan ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkede ve dilde webtoon portalı var. Bu webtoon portallarının bazıları büyük şirketler tarafından yüksek meblağlarda yatırımla açılmış olsa da bazılarıları kendi hallerinde az ama en azından kendi ülkelerindeki diğer çizgi romanlarla rekabete girebilecek webtoonlar üretip yayınlama derdindeler. Bizim de Türkiye de böyle bir portal veya en azından webtoon üreten bir yazar ve çizer topluluğumuz olsa çok iyi olurdu.Şu anda bu tarz bir projenin iyi bir tanıtımla çok kısa bir sürede bine yakın okuyucuya ulaşacağını düşünüyorum. Ama ne yazık ki nitelikli yazar ve çizer bulmak çok büyük bir sıkıntı. Bu işe az da olsa merakı olan kişi sayısı bile kısıtlı. Üç dört kişi Webtoon çizme hevesiyle bir şeyler danışmak için kapımızı çalsa da sadece en son bizimle irtibata geçen arkadaşımız elle tutulur bir şey üretebilmişti. Durum böyle olunca iş oldukça tembel olan bana düşüyor. Çizim işleri tembelliğe gelmez. Kendini geliştirmek için devamlı çizmek lazım. Allah'tan bu işte yeteneğim var da çizime çok az (yok denilecek kadar) zaman ayırmama rağmen kötü denilemeyecek ölçüde çizebiliyorum. Eğer yarım kalmış One Shot projemi tamamlayabilirsem bu alanda ciddi bir girişimim olacak. Üretici veya hevesli birilerine ulaşamayıp bu işte yatar gibi geliyor bana ya hadi hayırlısı. Sürekliliği tek başıma sağlamam imkansız olacağı için başka bir sitede telif hakkı veya izin alınmadan yayınlanabilecek webtoon tarzı çizgi romanların arayışı içindeyim. Şu an sadece bir tane buldum. Aslında devamlılığı webnovel ile sağlamayı düşünüyordum ama fanfictionlar gibi amatör duracağı gibi nedenlerden vaz geçtim. Bu konularda duygularınızı, düşüncelerinizi, isteklerinizi, önerilerinizi vb. bana bildirebilirsiniz. Mesela başlangıcı burada mı yapsam yoksa Blogger'dan yeni bir blog mu açsam veya bir domain alıp bedava hostingle bir şeyler mi yapmaya çalışsam kararsızım.

İlkine çeviri gruplarının listesini düzenleyerek zaten el attım fark ettiyseniz. Lakin şu an için blogta yeni yazılar yayınlayıp iyi bir program yaparak düzeni sağlayabilir miyim emin değilim. İkincisinin ise şu an yeniden üzerinde çalışmaya başladım. Planım mürekkepledikten sonra taratmak sonra Paint Toll Sai'de renklendirmekti. Ama tarayıcı çalışmadı. Daha doğrusu arkadaşımdan sadece tarayıcısı çalıştığı için aldığım yazıcıyı bilgisayarım görmedi. Ne kadar uğraşsam da çalıştırmayı başaramadım. Taratabilsem bile önümde bir dağ gibi renklendirme ve grafik programlarında webtoonu düzenleme duruyor. Öyle hemen bir olumsuzlukla vaz geçmek olmaz tabi ama baya bir zaman kaybedeceğim bu sayede. Şu an tarayıcıyı bir şekilde çalıştırmayı çalışırken bir yandan da başka kısa bir one shot fikirleri üzerinde düşünüyorum. Bulursam bu kez mürekkepleme işini fiziki ortamda değil grafik tablet vasıtasıyla dijital ortamda yapacağım. Sizinde one shotluk bir fikriniz varsa benimle iletişime geçin. Senaryosunu birlikte yazarız çizimini ben yaparım. Tabi çok kısaysa ve beğenirsem...
Taratamadığım Çizimler
Eğer bu ikisi hariç fazla zaman ve emek istemeyen bir fikriniz varsa Facebook sayfamıza mesaj atarak bana ulaşın. Zaman ve emek istese bile eğer işin bir ucundan tutacaksanız yine iletişime geçebilirsiniz. Çeviri işine el atmayı düşünmüyorum. Zaten rahat rahat kendi halimde takılmak için Only Webtoon'u kurdum ve orayla canım sıkıldıkça ilgileniyorum. Eğer çeviri veya edit işine başlayacak biri varsa mevcut çeviri gruplarının kapılarını çalmalarını öneririm. Eğer Only Webtoon'a katılmak istemiyorsanız Webtoon Tr üzerinden iletişime geçmeyin. Aslında çok değişik şeyler yapılabilir ama tek kişi olunca ve sizin de iştirak edeceğinize zerre kadar inancım olmayınca bir çok fikri eledim haliyle.

Bilmeyen yoktur ama yine de sayfanın linkini de verelim: https://www.facebook.com/webtoontr

{ 5 yorum ... read them below or Comment }

  1. Alperen BAYRAKŞubat 24, 2016

    Yazıyı okumuş bulunmaktayım :)
    Bana kalırsa -ki kalmaz- WebtoonTR'yi devretmeyerek en iyisini yapıyorsunuz. Elden de düşse, gözden de düşse bu kadar emeği kendi başınıza verdiniz, başkasının mahvetmesine çok üzülürsünüz, bence de devretmeyin.
    Webtoon Portalı diyorsunuz ama burada daha adam akıllı çeviri yapanlar yok, çeviri yapmayı geçtim bir işin ucundan tutan yok öyle bir "portal" nasıl açmayı düşünüyorsunuz? Dediğiniz gibi dış ülkelerde olaylara "büyük şirketler" el atıyor, 3-5 kişinin bir araya gelmesiyle olacak iş değil.
    Bu yazının yarısından fazlası isyan :D Sevdim bunu ama. Güvenim kalmadı, işim gücüm var, biri destek olsun.. :) Hoş bişey değil bunlar elbette, biliyorum. Ama burası Türkiye, her şeyden önce onu göz önüne alacaktınız. Birçok grupla bu konuyla ilgili bizzat görüştüm, ben bile ümidimi kestim. Arkadaşlarım vardı çevirmen-editör hatta yönetici, onlarla bile bir anlaşmaya varamadım. Herkes bu şekilde gitmeye devam ederse, sonlar hep aynı olacak. Üzülüyorum açıkcası.
    Birde burda çok güldüm " yüksek mevlalarda" orası mevla değil "meblağ" olacak :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Webtoon portalı daha doğrusu yerli webtoon konusunda zaten yarısı bitmiş olan one shotumu bitirebilirsem onun ile başlangıcı yapacağım. Onu yayınlamadan bir hafta önce yazar ve çizer aradığıma dair bir duyuru yaparım burada. Facebook sayfasında ve Webtoon Tr'nin forumlardaki konularında da bu duyurunun reklamını yaparım. Katılan çıkacağını sanmıyorum ama yine de "fakirin ekmeği umut" belki biri çıkar. Kimse çıkmazsa ben bir şeyler ürettikçe eklerim tek başıma. Zaman ilerledikçe biri veya birileri çıkarsa onlarla birlikte yoluma devam ederim. Büyük hedeflerim yok. Tek derdim Türkiye'de ilk hamleyi yapmak ve gelecek nesillere ortam oluşturmak.

      İsyan ile ilgili olarak; ben çeviri grupları gibi sadece işi, gücü öne sürmedim. Tembelliğimi ilk başa koydum ve en büyük neden olduğunu da belirttim. Sorun birazda benim idealistliğimden kaynaklanıyor. Yeni bir şeyler öne sürmek istiyorum ama tek başıma yapamayacağım şeyleri elemek durumunda kalıyorum. Üstelik ne zaman aklıma bir şey gelse ilk başta önceden el attığım şeyleri devam ettirmem daha uygun olur diye düşünüyorum ama işte onlar da bana sıradan geldiğinden düşünme ve planlama aşamalarında araya başka şeyler giriyor. Sonrada unutup gidiyorum başka şeylerle uğraşırken. Şu an yerli webtoon en yaratıcı ve faydalı düşüncem olduğundan bunun üzerinde çalışmaya ağırlık vermiştim ta ki yazıcı arızalı çıkana kadar.

      Yazım hatası konusunda uyardığın için (düzelttim) ve yorum yaptığın için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Okuyan ikinci bir kişi de ben oldum. Eleştiri kaldırabileceğinizi özeleştiriniz minvalinde düşünerek iki çift kelam etmek istiyorum. Öncelikle siz idealist bir insan değilsiniz. İdealistliği kaybetmiş bir mükemmeliyetçisiniz. Söylemlerinizi eyleme geçirmeme sebep/bahanelerinizden durumun böyle olduğu çok net anlaşılıyor. İnsan istedikten sonra her şeye vakit ayırabiliyor inanın. Ben tıp öğrencisiyim. Literatür derslerim dışında yoğun bir şekilde stajlarım devam ediyor. Üniversitem bünyesindeki bir kulübün başkanlığını yapıyorum. Düzenli olarak toplantılar yapıyor, etkinlikler düzenliyoruz. Bunların dışında anime ve manga çeviriyorum. Haftalık en az 1 anime 5 manga günceli veriyorum. Elbette komitelerime çalışıyor ve geçecek kadar da olsa not almayı başarıyorum. Bunların dışında haftada bir kez mutlaka arkadaşlarımla gece dışarı çıkıyorum. Gün içinde onlarla çay-kahve içmelerimi saymıyorum bile. Bu tempoda günlerim oldukça mutlu ve verimli geçiyor. Size düşen gerçekten ne istediğinize karar vermek. Sonrasında hayatınızı ona göre düzenlemek. İlgisizliğe siteminiz, yardım çağrılarınızın sonuçsuz kalması, insanların duyarsız olması vs vs bunlar sizin önünüze set koymamalı. Karanlığa küfredeceğine bir mum da sen yak demişler. Yolunuz açık olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Yazını okudum ve webtoon alanında birşeyler yapmak istiyorum çizmeyi seviyorum fakat senin de dediğin gibi şu sıralar tek bahanem sınavlar sınavlarımdan sonra aklımdaki fikirleri karalamaya döküp birşeyler yapmak istiyorum yazını biraz geç gördüğümün farkındayım ama çizim yapıp yaptığım şeyleri insanlara göstermek istiyorum
    Eğer birini bulmadıysan beraber yapabiliriz diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki istekli başka kişilerde gelmiştir ama yarım senedir facebook sayfasıyla ilgilenmiyorum. Çeviri grubu sananlarla uğraşmaktan facebooktan soğudum. Yine tek başımayım. Bir elin nesi var iki elin sesi var demiş atalarımız. Hiç bir şey yapamasak bile en azından fikir ve bilgi alışverişi yaparız. webtoontr@gmail.com a email atarsan daha ayrıntılı görüşebiliriz.

      Elle tutulur bir kaç şey üretmeyi başardım boş zamanlarımda uğraşa uğraşa. Şu an vizesidir ehliyetidir bir sürü sınavım var. Ama iki hafta sonra boş zamanlarım olmaya başlayacak o zaman son düzeltmeleri yapıp temeli atacağım inşallah.

      Sil

- Copyright © 2013 Webtoon TR -