Yazar : A. Karabudak Eylül 21, 2017





"Webtoon" Kelimesini duyan çoğu kişinin aklına uzun, sürükleyici ve renkli çizgi romanlar geliyor. Ama Webtoonlar Kore'de ilk ortaya çıkmaya başladığı zamanlar Sihirli Lamba gibi karikatür şeklinde kısacık bölümlerden oluşuyordu. Hadi daha da geriye gidelim, çizgi romanın ilk ortaya çıktığı zamanlara... Karikatürleri daha da uzatarak bir hikayeyi okurlara anlatma isteğinin bir sonucu olarak çizgi roman ortaya çıkıyor. Zaman geçtikçe daha uzun hikayeleri çizim ile anlatmayı deneyenler oluyor.

Günümüzde webtoonların çoğu uzun olsa da görmezlikten gelinemeyecek miktarda karikatür şeklinde webtoon da mevcut. Hem çizgi romanın ve webtoonun tarihsel serüveninin ilk adımı olması hem de harcanan zaman ve emeğin azlığı nedeniyle Sihirli Lamba gibi karikatür tarzında bir webtoon yapmaya karar verdim.

Bu webtoonu yaparken bir başka amacım da belki benim gibi amatör kişilere Sihirli Lamba ilham olur düşüncesiydi. Türkçe'ye çevrilen çok az sayıda Sihirli Lamba gibi webtoon var. Ayrıca Türkler de şöyle saçma bir görüş var: Bu çok basit, herkes yapar. Ben niye böyle bir şey yapmak için uğraşayım ki. (Sonuç: Yıllar geçti ve hala bilgisayarda açtığı anime karakterlerini bakarak çiziyor.) Bu yüzden manga veya webtoon çizmek isteyenlerin böyle şeyler de yapabileceklerini kafalarına sokmak istiyordum. Sonuç olarak kimse Sihirli Lamba'ya benzer bir webtoon üretmedi. Demekki kimsenin kafasına karikatürlük esprileri webtoonda kullanma fikrini aşılayamamışım. Yine de her zaman tekrarlıyorum: Durmadan baka baka anime, manga vb. karakterleri çizeceğinize veya durmadan sonunu getiremediğiniz romanlar yazacağınıza Sihirli Lamba tarzı karikatür ile webtoon arası şeylere yönelin. Amatör yazar ve çizerler için çıkışını yapmanın en iyi yolu bu.

Yorum Yaz

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © 2013 Webtoon TR - Webtoonlarla İlgili Bilgiler -